Vem var Mora-Nisse?

Nils Emanuel Karlsson föddes 25 juni 1917 och avled 16 juni 2012. Han var en av Sveriges främsta skidåkare. Nio Vasaloppsegrar, 17 individuella SM-guld och ett OS-guld gjorde Nils mer känd som ”Mora-Nisse”.

Nils ”Mora-Nisse” Karlsson är en av de största Vasaloppsprofilerna genom tiderna. År 1943 åker den då 25 år gamla Nils Karlsson sitt första lopp och vinner. Totalt kommer han att ta nio segrar på tio starter, vilket är fler än någon annan i Vasaloppets långa historia. Mora-Nisse hade även stor framgång i andra tävlingar än Vasaloppet. År 1948 tar han OS-guld på femmilen och 1950 VM-brons på samma distans. Under sina aktiva år vinner Mora-Nisse dessutom 37 SM-guld, varav 17 individuella. Han tilldelas Svenska Dagbladets bragdmedalj och får Holmenkollenmedaljen.

Efter sin aktiva karriär fortsätter Mora-Nisse sitt ideella arbete inom Vasaloppet, först som spårchef mellan 1961 och 1967, och sedan som tävlingsledare och ordförande i Vasaloppets organisationskommitté mellan 1968 och 1985. Det är under hans år som spårchef som Vasaloppsspåret får den sträckning som i stort sett gäller än i dag och som gjort det möjligt för Vasaloppet att växa både på vintern och sommaren.

Varför en röd mössa?
Mora-Nisse förknippas starkt med den röda mössa som han bar i alla skidtävlingar från och med 1942. Varför han började använda just en röd mössa är inte helt klarlagt, men allt tyder på att den har sitt ursprung i Svenska Turistföreningens fjällstation i Vålådalen.Vålådalen var under många år den plats där svenska elitidrottsmän slipade formen inför VM och OS. Och det var Gösta Olander, fjällstationens arrendator och tränare, som fick idén om att ta fram en röd mössa till sina gäster. Mora-Nisse tog med sig mössan och bar den på tävling. Så småningom blev den röda mössan en del av IFK Moras skiddräkt. Den 5 mars 2017, det år Mora-Nisse skulle ha fyllt 100 år, uppmanades alla deltagare i Vasaloppet att starta i röd mössa, för att hedra minnet av vår stora hjälte.

Meritlista

OS-guld i St Moritz 50 km 1948. VM-brons i Rumford 50 km 1950. Tre segrar på fyra starter i Holmenkollen. 17 individuella SM-guld. 20 lagguld i SM (varav två i stafett). Nio Vasaloppssegrar på tio starter (1943, 1945, 1946-1953). En andraplats i Vasaloppet (1944).

Utmärkelser

”Alla tiders skidkung” 1944, Svenska Dagbladets bragdmedalj 1944, ”För den första SM-trippeln i Boden”. Prinsens plakett 1944. Stora Grabbars märke (nr 14). Holmenkollenmedaljen (1952) som andre svensk genom tiderna.

Ledare

Svenska Skidförbundets längdlöpningskommitté 1953-1966. Ledare i OS och VM 1954-1966. Spårchef i Vasaloppet 1961-1967. Tävlingsledare och ordförande i Vasaloppets organisationskommitté 1968-1985.

Några citat om och av Mora-Nisse:

Vi jobbade mycket med de nya spårsträckningarna under barmarksperioden vid mitten av 1960-talet, sprängde sten och sånt. Mora-Nisse var ”sprängexperten” och laddade ordentligt med dynamit så att vi ibland efteråt fick spika fast barken på träden runt omkring sprängplatsen för att inte oroa markägarna för mycket

Bud Gunnar Andersson

Kusin, vän och medarbetare minns tiden då Mora-Nisse var Vasaloppets spårchef, 1961–67, på sträckan Mångsbodarna till Mora som då utgjorde IFK Moras ansvar av spårsträckningen

Att stå vid målet på eftermiddagen, när de anonyma kämparna kommer ”hem” är en upplevelse med många dimensioner. Alltid har Mora-Nisse funnits där. För många, väldigt många, som kämpat sig fram från start till mål är det ett behov att se honom där, livs levande. Som rektorn för det svenska idrottssamhällets bästa examensprov.
Sven ”Plex” Petersson

1983, om tävlings­ledaren Mora-Nisse

Nisse har betytt enormt mycket för Vasaloppet. Till en början genom alla segrar han tog, som tack vare Sven Jerrings radioreferat gjorde både honom och Vasaloppet kända över hela landet. Men även sedan han avslutat sin aktiva karriär och kom in i vår organisation, både som tävlingsledare och banchef, förde han med sig sin ”gloria” in i arrangemanget på ett positivt sätt.
Rolf Hammar

Rolf Hammar var Vasaloppets generalsekreterare 1987–2008

Mora-Nisse var förtjust i att åka skidor och villig att hålla sig i högtrim. Han rökte inte och söp inte. Han höll fast vid de vanorna oavsett att han blev stjärna i sin sport. Han höll balansen i och utanför skidspåret. Var också generös, alltid beredd att först gratulera sin besegrare. Segrarna besegrade aldrig Mora-Nisse.

Mora-Nisse var en prydnad för sin sport och för svensk idrott överhuvudtaget. Symbolen för en idrottsman som helt och hållet med egen kraft arbetat sig upp till toppen.

Vidar Martinell

Vidar Martinell, 1938 - 2019, författare från Anundsjö i Ångermanland. Han gav ut 13 idrottshistoriska böcker, främst inom skidsport. Mora-Nisse var en av Vidars största idrottsidoler och han sammanställde Nisses alla tävlingar och resultat.

Citat ur boken "I vita spår” efter segern i OS 1948 i St Moritz, 50 km

”När idrotten är mäktig att skapa ett sådant ögonblick i en människas liv, är den då inte värd en helhjärtad insats? Kan det anses rätt att kalla medlen – det vill säga träningsarbetet, som man frivilligt och utan tvång underkastar sig för att nå målet – för uppoffring, slit och plåga, som nu alltmer kommer till synes i tal och skrift? Är det på något annat område möjligt att för en fattig pojke, som lever under små enkla förhållanden utan namn och börd bli konung för en dag?”

Nils var ordförande i Vasaloppets organisationskommitté 1968-1985.

”Det är roligt att jobba med någonting som betyder så mycket för så många människor”. Här gratulerar Nils bröderna Örjan och Anders Blomqvist till den delade segern i Vasaloppet 1988.