Vinter OS i St Moritz Schweiz 1948

Mora-Nisse skrev boken ”I VITA SPÅR” och i den beskrev han ingående sin seger på 50 km vid OS 1948 i St Moritz, Schweiz. Här ett citat från boken:

”Det finns säkert inte något högre mål för en idrottsman än att bli uttagen som representant för sitt land i en olympiad och få chansen att ställa upp och tävla om en olympisk medalj. Den förmånen har även jag fått, men det såg länge mörkt ut. Mina bästa tävlingsår inträffade när världen stod i brand och idrottsliga utbyten länderna emellan var det smått om. De fredliga striderna, som idrotten hade att bjuda, hade bytts ut mot blodiga, hänsynslösa och grymma förintelseakter.”

 Det gick som vi vet väldigt bra för Nisse i loppet på 50 km. Han höll igen lite i början men lyckades vinna klart med över 4 minuter före Harald Eriksson som ledde efter halva loppet. Det var Mora-Nisses främsta merit och han beskriver känslan så här i sin bok:

”När idrotten är mäktig att skapa ett sådant ögonblick i en människas liv, är den då inte värd en helhjärtad insats? Kan det anses rätt kalla medlen – det vills säga träningsarbetet, som man helt frivilligt och utan tvång underkastar sig för att nå målet – för uppoffring, slit och plåga, som nu alltmer kommer till synes i tal och skrift? Är det på något annat område möjligt för en fattig pojke som lever under små och enkla förhållanden att utan namn och börd bli konung för en dag?”

En utförlig beskrivning av guldloppet över 50 km finner ni här i tidskriften Idrott i Ord och Bild från 1948:

 Mora-Nisse OS guld 1948