Mora-Nisses träning och idrottsliga meriter

Han var en känd tränare med I sin bok I VITA SPÅR beskriver Nils hur han tränade. Han började inte träna i egentlig mening förrän han var 17 år. Naturligtvis lite träning i skolan och med kompisar i idrottslekar i skolan eller liknande. Men som 17-åring började han med de första turerna till bergen och fäbodarna. Nils tyckte inte det var nyttigt att underkasta sig rationell träning tidigare. Men han fick följa ”de stora pojkarna” upp till fäbodarna Hemulberg, 400 m.ö.h. Efter jobbet på lördagarna tog man sig upp  dit på cykel vid barmark och skidor på vintern. 1 1/2 mil hemifrån, motlut stor del av vägen. Väl däruppe gjorde de långa promenader eller skidturer. Dessa turer med ”de stora pojkarna” var äventyrliga till att börja med. De låg över i stugan och hade det trivsamt. Från den tiden då Nisse började träna rationellt försökte han hålla formen med flitigt fotbollsspelande, paddling med egentillverkad kanot. Fiske stod högt i kurs även om det inte direkt var hård träning. Racercykeln var en god träningspartner i 18-21 årsåldern. Långa cykelturer gjordes med kamrater, bl.a. till Oslo-Trondheim – Gudbrandsdalen. Det blev även en tur till Göteborg med en Östnorskompis. Det första riktiga träningslägret var 1938 vid Ryggen mellan Falun och Hofors. Dalarnas Idrottsförbund hade tagit ut Nils som en ”ung lovande löpare”. Lägret vid Ryggen gav inte Nils särskilt stor tilltro till träningsläger. De gav inte alls det han önskade.  Han blev inbjuden till många fler läger men tackade nej. Men det fanns undantag. Nisse var under många år en trogen gäst hos Gösta Olander i Vålådalen. Gösta höll till vid Vålådalens turiststation där han bl.a  hade sitt rekreations.- och träningscentrum. Gösta var en omtalat skicklig tränare för längdskidåkare m.fl. 1944 fick Nils smak för detta fina ställe och återvände dit under flera år ett par veckor före jul för att få träna i lugn och ro. Nils fann sig väl tillrätta i miljön av otvungenhet och trivsamhet som Olga och Gösta Olander skapat. Omväxling i träningen var Olanders ständigt återkommande tema.

Jakten, ofta tillsammans med Bud Enar Eriksson, var även det en stor del av träningen. Tjäderjakten gav ofta långa hårda turer. Nils avslutar sin berättelse om träningen med att berömma sin far som gav honom så bra chanser till att träna. Far och mor underlättade för Nisses skidåkning utan uppoffring. Han tackar dem djupt för detta och för det harmoniska liv han fick leva.När vi är inne på området träning kan vi inte utelämna fäbodarna Norra Garberg, ca 20 km från Östnor. Där tränade bl.a. IFK Moras första Vasaloppssegrare (1931) Anders Ström på 30-talet. Mora-Nisse kom efter på 40-talet och skidade i den tuffa terrängen. Nisse var en av grundarna av IFK Moras skidstuga där uppe. Numera väl utbyggd för sommar- som vinteraktiviteter, Norra Garbergs sportcenter.

 

 

 

Mora-Nisses idrottsliga meriter är verkligen imponerande. Han deltog i cirka 275 tävlingar och blev trots att han tävlade i elitkonkurrens endast vid ett tiotal tävlingar sämre än sjätte man. De tyngsta meriterna är:

  • OS-guld i St Moritz 50 km 1948
  • VM-brons i Rumford USA 50 km 1950
  • Tre segrar på fyra starter i Holmenkollen, Oslo, 18 och 50 km 1947 och 50 km 1951
  • 17 individuella SM-guld
  • 20 lagguld i SM
  • 9 Vasaloppssegrar, 1943, 1945-1951, 1953
  • En andraplats i Vasaloppet 1944

Bilder och kommentarer från många av dessa tävlingar ser ni här. Dessa är fint sammanställda, textade och monterade av namnen Nils Karlsson i Mora. Nils arbetade som dekoratör på Domus i Mora.

Skidhistorikern och författaren Vidar Martinell, från Järna i Södermanland, har sammanställt en skrift om Nils Karlsson. I skriften finns fakta och statistik från Nils ca 270 tävlingar, placering och tid i förhållande till segraren eller tvåan m.m.

Här hittar ni Vidars faktaspäckade sammanfattning av Mora-Nisses tävlingar: Vidar Martinell 

Anders Romson har sammanställt historiska årtal i Mora-Nisses liv som ni finner här: Mora-Nisse, historiska årtal