Vasaloppet

Mer än en och en halv miljon människor har åkt i något av Vasaloppen sedan starten 1922. Men egentligen föddes tävlingen ytterligare 400 år tidigare, med bara en enda person. Tävlingen går nämligen längs den sträcka där Gustav Vasa flydde från danske kungens soldater.

Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson, mer känd som Gustav Vasa. Under sin flykt undan den danske kungen stannade han upp i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för världens största motionslopp, utan också startpunkten för en ny tid i Sveriges historia.

Morasonen Anders Pers är pappa till Vasaloppet. Det var hans tankar som gjorde att världens största skidtävling föddes. Han skrev om det  intresset för skididrott och knöt ihop det med Gustav Eriksson Vasas flykt på skidor från Mora mot Norge 1521.

vinter_vasaloppet_1922_kontrollI en artikel i Vestmanlands Läns Tidning den 10:e februari 1922 lanserade han idén om ett Vasalopp. Dagens Nyheter återgav artikeln redan dagen efter den publicerats i VLT och uttalade samtidigt sitt stöd till ett långt skidlopp, ett mandomsprov, till minne av Gustav Vasa. Efter en tids debatt i pressen, för eller mot ett Vasalopp, beslutade IFK Moras styrelse den 5 mars att köra ett försökslopp, om det gick att finansiera. Dagens Nyheter skänkte 1000 kronor till arrangörerna och såg därmed till att det första Vasaloppet kunde genomföras söndagen den 19 mars 1922.

Läs Anders Pers artikel från 1922

Vasaloppets historia finner ni här:
Vasaloppet – Vasaloppets utveckling

 

Nils ”Mora-Nisse” Karlssons betydelse för den positiva utvecklingen av Vasaloppet är väldigt stor. Genom sina nio segrar, arbetet inom organisationen under många år från spåransvarig till ordförande i Vasalopskommittén m.m. har han starkt bidragit till loppets utveckling. Nils personlighet gjorde honom mycket omtyckt och omskriven. Hans sportaffär lockade folk till Mora och skidtävlingen. Han är förmodligen en av Sveriges mest omtyckta idrottare genom tiderna.

 

Vasaloppet har växt till ett begrepp i Sverige och i världen. Vinterveckans lopp samlar numera, år 2020, ca 60 000 deltagare. Loppet är det största och viktigaste bland långloppen på skidor i världen. Det finns ”Vasalopp” även i Kina och i Mora Minnesota USA.

I Vasaloppet ingår numera Sommarveckan med Cykelvasan, Stafettvasan, Trailvasan, Ultravasan m.m.

Varje år lockar Vasaloppet ca 100 000 deltagare och har stor betydelse för inblandade kommuner, föreningar m.fl.

I slutet av bildserien ser ni foton från uppvaktningar av Mora-Nisse på 80- och 90 årsdagen arrangerade av Vasaloppet.