Ungdomsåren

Under det här avsnittet visas bilder m.m. från Nils i ungdomens år. Konfirmation, fritid, militärtjänst, arbete m.m.

Nils Emanuel Karlsson föddes de 25 juni 1917. Familjen, mamma Karin och pappa Viktor bodde i Frostgården i Östnor. Nils fick en syster när han var fyra år. Det visade sig att i framtiden, 1943, skulle hon ge Nils kransen vid segern i sitt första Vasalopp. För att något spegla Nils uppväxttid återges här  beskrivningar han gjort om sig själv. Citaten är ur Nils bok ”I vita spår” från 1953.  

De första åren

”Mor var mycket rädd om oss barn. Hon var glad när jag lyckades i skidtävlingar men tyckte det var dumt att överanstränga sig i onödan, i alla fall när det gällde lek och idrott. Min livlighet och verksamhetslusta fanns det stora möjligheter att tillfredsställa.

Det fanns många kamrater i samma ålder i byn att leka med och jag hörde varken till de mindre eller klenare av de jämnåriga. Jag var snarare kraftigt byggd och mina röda kinder skvallrade om en viss friskhet, men jag blev ofta retad för det.

Så värst talträngd har jag nog aldrig varit och inte någon av de mina heller för den delen, men jag är inte god att tas med om jag blir orättvist behandlad.

Det kanske borde ligga nära tillhands att förmoda, att jag som Morapojke drivits till skidsporten på grund av Vasaloppet. Men så är faktiskt inte förhållandet. Jag umgicks aldrig med så förnäma tankar, om jag får uttrycka mig så, som att jag själv skulle deltaga i denna tävling och allra minst spela någon avgörande roll i detta sammanhang. Jag gick inte omkring och drömde om att en gång när jag blev stor så skulle jag vinna tävlingen och bli lagerkransad, hyllad och ryktbar. Hade jag gjort det hade jag aldrig lyckats, därför att uppgiften skulle fångat mig så starkt, att jag aldrig vågat vara mig själv. Pressen på mig själv skulle inte varit nyttig.

Jag var livlig och vi hade mycket för oss vi grabbar. När var jag var 8 år höll det på att gå helt fel. Vi spelade bandy på svag is och jag skulle hämta en boll ute på isen. Det blev öppet vatten och jag drullade i. Jag tog mig inte upp, fick kallsupar och det blev allt mer kritiskt. Då bildade tre kamrater en kedja och lyckades få upp mig i sista minuten, tack och lov.

Jag tittade på mitt första Vasalopp i Selja när jag var 7 år, segrare blev Sven Utterström som tävlade för Boden.

Redan vid 13 års ålder började jag mitt första jobb. Det var vid Erik Frosts knivfabrik i Östnor där även far arbetade. Jag hade 25 öre i timmen och efter 2 veckors knåp kvitterade jag ut min avlöning på 25:25 kr.”

I sin första skidtävling 1927 anmäldes Nils att representera Bjäkenbackens skola i en ungdomstävlingen ”Lilla Vasaloppet”. 2 km var distansen och Nils vann.
Läs mer om Mora-Nisses första skidtävling som han berättat om i boken I vita spår: Min första skidtävling

Nils lyckades även vinna de två följande åren. Sträckan var då 3 km.

Nils blev medlem i IFK Mora 1934 och representerade klubben i skidor. Men egentligen var fotboll i Östnors bollklubb roligare, där fanns ju de bästa kamraterna.

Värnplikten gjordes på I 13 i Falun 1937/38. Därefter följde militär- tjänstgöring under kortare perioder i en följd av år på grund av de oroliga tiderna.

1938 vann Nils sitt första DM, på 15 km som senior. På första SM-tävlingen i Sollefteå blev ha 25:a på 15 km. Året efter 10:a i Filipstad.

Nils framgångar i skidspåret följer under avsnittet ”Träning och idrottsliga meriter”.